Træning og kost går hånd i hånd, hvis man vil opnå gode resultater. Hvad enten man vil have store guns eller færre deller, er det svært at opnå, hvis man lever af boosters og kop nudler.

Mange har dog svært ved at finde frem til, hvad og hvor meget de skal spise.

For at opnå dine resultater vil du få gavn af at ramme dit daglige kaloriemål og dine makromål. Vejen frem til det kan være lettere end du tror!

Mealprep er vejen frem

Først og fremmest skal du vide, at forberedelse er nøglen. Alle kender at kigge i et tomt køleskab med en rumlende mave, og så er just eat altså bare hurtigere og mere fristende end selv at skulle finde på, handle og lave.

Forberedelse, eller mealprep redder dig her. Prøv en måltidskasse fra HelloFresh, hvor måltiderne bare skal færdiggøres. Så behøver du ikke så og finde på eller handle. Nemt!

Mealprep gælder også to-go. Når du er på farten, så medbring en proteinbar eller shake, så du altid har noget ved hånden og ikke bliver fristet af en basse på tanken.

Kaloriemål

Hvis du vil i mål med træningen, skal du i mål med kalorierne. Vil du gerne tabe dig, skal du være i kalorieunderskud. Vil du gerne øge din masse, skal du være i kalorieoverskud. For at finde ud af, hvor mange kalorier du skal bruge for at nå dit mål, kan du bruge kalorieberegnere på nettet.

Du skal indtaste din højde, alder, vægt og lidt information om aktivitetsniveau. Vær ærlig, for i sidste ende snyder du kun dig selv.

Derfra kan du så hente en af mange apps, hvor du kan tracke mad. Du indtaster simpelthen alt, hvad du indtager – også drikkevarer! Appen viser dig så, hvor mange kalorier du har.

I starten kan det være lidt svært og virke uoverskueligt. Især at indtaste de rigtige mængder. For hvor mange gram vejede dine havregryn lige? Hvis du virkelig vil det her, så invester i en køkkenvægt i starten og vej alt du indtager. Det virker som et stort projekt, men efter en uges tid kan du vurdere fuldstændig på øjemål. I øvrigt lader mange apps dig gemme måltider. Hvis du hver morgen spiser 1 avocadomad og en kop kaffe, kan du veje det af og indtaste 1 gang. Alle morgener herefter kan du så i din app bare trykke ’morgenmad’.

Mikro og makronæringsstoffer

Når først du mestrer kalorietælling, kan du rykke videre til det næste vigtige punkt for at opnå gode resultatet nemlig makronæringsstoffer. Makronæringsstoffer er kulhydrater, fedt og protein. Det er tre vigtige byggesten for at få korrekt ernæring og tre punkter hvorpå du kan skrue lidt for at øge eller mindske din vægt.

Protein har lavt fedtindhold, men mætter meget og er derfor meget populær, hvis man f.eks. vil tabe sig. Protein er også essentielle for opbygning og restitution af muskler, hvor det også anbefales i kostplaner, for folk der vil øge muskler. Læs mere om protein her.

Et spadestik dybere finder du mikronæringsstoffer. Det er vitaminer og mineraler. Det er sjovt at tracke og nørde med, men du behøver ikke begive dig ud i det for at opnå gode resultater. Begynd heller ikke på det, før du har mestret kalorietracking og makro tracking.